Wijngaard

Levende ranken verbonden aan elkaar.
De zusters van Sint-Catharinadal hebben hun akkers eeuwenlang gebruikt voor het weiden van de koeien en het verbouwen van onder andere maïs. Nu is de grond geschikt gemaakt voor wijnbouw. Een wijngaard verbonden aan het klooster, een prachtige Bijbelse metafoor; “Ik ben de Wijnstok, Mijn Vader de Wijngaardenier”! 

Op 29 mei 2018 is de eerste van wijn van het Sint-Catharinadomein gebotteld.
Het Wijnhuis schenkt de wijn vanaf 16 juni en is ze per fles verkrijgbaar in de Kloosterwinkel. 

De eerste botteling

Over de Wijngaard

De aangeplante druivensoorten zijn: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. Van deze druiven maakt men vooral witte wijnen. De Pinot Noir en Gamay worden gebruikt voor een licht gekleurde Rosé, als in de Provence.
Het Catharinadomein is ca 7,5 ha groot; totaal 44 km. aan druivenplanten op 36.000 druivenstokken. Als de wijngaard na enkele jaren volgroeid is, kan bij een gemiddelde tot goede oogst de opbrengst ongeveer 20.000 liter wijn zijn.
De ommuurde clos is 1 ha groot. Het is er gemiddeld ongeveer 4 graden warmer. Hier staan de druivensoorten voor de rode wijn. 

De mensen van GO! onderhouden de wijngaard. Zij snoeien en wieden, zorgen voor de biologische onkruidbestrijding, bemesten en voegen voedingsstoffen toe.
Het oogsten in het najaar is afhankelijk van de rijpheid van de druif en gebeurt handmatig. Onder deskundige leiding en samen met veel vrijwilligers worden de druiventrossen zorgvuldig geselecteerd en geknipt.
Sint-Catharinadal heeft een eigen wijnpers. In het Wijnhuis komt de druivenmost in metalen tanks en begint het rijpingsproces. Een externe bottelaar komt de wijn op het klooster in flessen doen.
Hebt u interesse om mee te helpen bij de pluk, of bij de werkzaamheden in de wijngaard door het jaar heen; neem gerust contact op!  

Onderhoud van de Wijngaard