Vastwel

Vastwel

Let op: In verband met het coronavirus is het programma aangepast. Houd de nieuwsupdate over het coronavirus in de gaten.

Programma VASTWEL2020 – tot aan Halfvasten


Verlangen & Loslaten. Van oudsher kennen we de periode na Carnaval tot aan Pasen als de vastentijd. Van harte uitgenodigd om weer opnieuw op een eigentijdse manier met ons mee te vasten. Op zoek naar balans. Tussen verlangen en loslaten; een levenslange uitdaging om onszelf niet voorbij te lopen. VASTWEL2020 is een initiatief van Sint-Catharinadal in samenwerking met H 19 Centrum voor de Kunsten, Theater De Bussel, Bibliotheek Theek 5, Mgr. Frenckencollege en Catharinaparochie Oosterhout. 
Alle informatie en meer vindt u ook op www.vastwel.life.


19 februari | VASTWEL2020 – de opening. Vier bijzondere gasten aan tafel. Gesprekken over zaken die er toe doen. Een leven lang verlangen en loslaten; persoonlijk, ontroerend en oprecht. Met zr. Maria Magdalena, priorin van Sint-Catharinadal | Ton Rombouts, oud-burgemeester van ’s-Hertogenbosch | Rania Hilam, vluchtelinge uit Syrië | Elsbeth Kuysters, moeder en psychologe. 
Datum: woensdag 19 februari 2020 | 20.00 u. – 21.30 u., inloop 19.30 u.
Locatie: Mgr. Frenckencollege, Slotlaan 40 in Oosterhout. Iedereen is welkom!


5 maart | La Divina Commedia – een goddelijke uitdaging. 
Een theatrale reis van Dante door hel en louteringsberg naar het paradijs, op zoek naar zijn Beatrice, een onbereikbare grote liefde. Met Schola Cantorum Oosterhout olv Rudi Oomen, Jaap Oomen, Joep Moonen, Martine Huijbregts. Dans H19 en Boventoonensemble Diapason. Vormgeving Arjan van Dijk, samenstelling en regie Walther Halters. 
Datum: donderdag 5 maart, aanvang 20.15 uur. Kerk open om 19.45 uur.
Locatie: Sint-Jansbasiliek, de Markt in Oosterhout. Kaarten à € 10,00 verkrijgbaar via www.theaterdebussel.nl of voor aanvang in de basiliek.


7 maart – 22 maart | De Kruisweg van Albert Servaes – spraakmakend en indrukwekkend. 
Deze spraakmakende kruisweg uit 1919, wreed en realistisch, tot het Nederlands Cultureel Erfgoed. De kruisweg hangt in de trappistenabdij OLV van Koningshoeven int Berkel-Enschot, maar is daar niet toegankelijk voor het publiek. Bijzonder dat de abdij de De Kruisweg van Albert Servaes in bruikleen wil geven aan Sint-Catharinadal. Bij de opening van de tentoonstelling geeft Dom Bernardus, abt van OVL van Koningshoeven op zondag 8 maart om 15.00 u. een korte inleiding over ontstaan en betekenis van deze kruisweg. Op onderstaande tijden bent u van harte welkom om de kruisweg te bezichtigen. 
Data en tijden: zondag 8 maart van 15.00 – 17.00 | woensdag 11 maart van 15.00 – 17.00 | woensdag 18 maart van 15.00 – 17.00 | zaterdag 21 maart van 15.00 – 17.00 u.
Locatie: Sint-Catharinadal, Kloosterdreef 3 in Oosterhout. Er zijn geen kosten aan verbonden. 


11 maart | Film op locatie – King of the Cruise. 
King of the Cruise volgt Baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne op een van zijn vele decadente vakantiecruises. Een drijvende micro-gemeenschap, aantrekkelijk voor sommigen, afstotelijk voor anderen.  De Baron is op het eerste gezicht een bombastische man; schept op, vertelt extravagante levensverhalen, terwijl hij met zijn schotse kilt en koninklijke cape over het dek paradeert. Gaandeweg onderzoekt de documentaire iets groters; een menselijk verlangen naar erkenning en validatie. Regie: Sophie Dros. 
Datum: Woensdag 11 maart 20.00 uur, inloop 19.30 uur.
Locatie: Wachtschip “De Rola” Wilhelminalaan 120 Oosterhout. Locatie is niet toegankelijk voor personen in een rolstoel. De koffie en thee wordt verzorgd door waterscouting Het Zuiderkruis. Tickets: €7,50, verkrijgbaar online via www.filmoplocatie.nl


13 & 14 maart | Communicatie die verbindt – workshop. 
Communicatie die verbindt begint bij jezelf; waar verlang je naar, wat laat je los. En de verbindende communicatie is effectief bij het oplossen van conflicten, in de opvoeding, het eigen groeiproces, in relaties en op het werk. Deze tweedaagse workshop wordt verzorgd door yoga- en ontspanningsdocent Piet van der Pluim. 
Datum: vrijdagavond 13 en zaterdagochtend en middag 14 maart. Voor alle informatie en opgave: pietvanderpluijm@hetnet.nl


15 maart | Franck Ploum en Capella Vacalis – meditatie en muziek. Meditatie door Franck Ploum (in relatie tot de kruisweg). Samen met vocaal ensemble Capella Vacalis o.l.v. Bram Verheijen. Het kwartet heeft zich gespecialiseerd in muziek uit de middeleeuwen en renaissance. Gregoriaans vormt de basis van het repertoire, daarnaast zingt Capella Vacalis vroege meerstemmigheid uit Vlaanderen, Frankrijk en Spanje. Na afloop van de meditatie is er gelegenheid om de Kruisweg van Albert Servaes te bekijken. 
Datum: zondag 15 maart, 15.00 uur.
Locatie: Sint-Catharinadal, Kloosterdreef 3 in Oosterhout. Een vrije gave is van harte welkom! 


21 maart | Klankschalenconcert – van winter naar lente. 
Gehele Nacht Gong Puja!Tijdens deze nacht nemen de gongs ons mee op een spirituele reis van klank en brengen ons naar de bron van ons meest intieme zelf. De gong symboliseert de klank “AUM of OM” of “OHM”. “AUM” is de klank van de totale resonantie van het universum. De gong laat spanningen en blokkades in het lichaam los, zuivert en verstilt de geest. De gong helpt om gedachten weer terug naar nul te brengen, een staat van stilte waar je toegang hebt tot je aangeboren wijsheid. Het verlangen wordt gevoed en het loslaten gestimuleerd. 
Datum: nacht van zaterdag 21 maart op zondag 22 maart, aanvang zaterdag 21.30 u., einde zondag 08.00 u. Ruimte open om 20.30 u.
Locatie: Zolder H19, Heuvel 19 in Oosterhout. Alle informatie over kosten en aanmelden via www.mi-yogal.nl of direct: https://shop.mi-yoga.nl/product/gehele-nacht-gong-puja-in-h19-21-22mrt-ohout/


Theater De Bussel – diverse voorstellingen en films binnen het thema.
Onderstaande voorstellingen  en films in theater De Bussel zijn gekozen omdat ze op de een of andere manier passen bij het thema Verlangen en Loslaten. Bij een aantal is er een voorbespreking of een meet & greet na de voorstelling.  Bij de Thematafel in Theek 5 staat een kaartenstandaard. Bij inlevering van zo’n kaart ontvang je bij elke boeking aan de balie van het theater 10% korting op de entree. Boek je vooraf je tickets via de website van de Bussel, gebruik dan de actiecode VASTWEL en je ontvangt automatisch 10% korting. De volgende voorstellingen hebben in het programma een stempel van Verlangen en Loslaten:
7 maart 20.15 uur Kommil Foo,
8 maart 14.30 uur Fête de la Famille (film, met voorafgaand een lunch aan de lange tafel ),
10 maart 20.00 uur De Slag om het Vrouwenhart (documentaire van Hella de Jonge. Na de vertoning doet Hella een Q&A met haar man Freek ),
11 maart 19.30 uur Uniform (met voorafgaand een workshop: Ken je het verlangen om jezelf te vergeten? Door een dansdocent van Maas Capaciteit),
13 maart 20.30 uur Hans Aarsman,
17 maart 20.30 uur Abdelkader Benhali 
21 maart 20.15 uur Louise Korthals,
21 maart 20.30 uur Ronald Giphart en Oosterhouter Jaap Robben.
Locatie: Theater de Bussel, Torenstraat 10 in Oosterhout.
Alle informatie, kaarten en toelichting: www.theaterdebussel.nl


Theek5 – Gedurende de vastenperiode liggen er op de thematafel boeken en tijdschriften die betrekking hebben op Verlangen en Loslaten. Op de leestafel vindt u folders en het totale programma. In de week voor Pasen is er een workshop. Nader bericht volgt.


8 april t/m 12 april | Het Heilig Triduüm – samen in de Goede Week naar Pasen. Vier het Heilig Triduüm in Sint-Catharinadal samen met de zusters. Weet dat u van harte welkom bent! Voor deze gelegenheid bieden wij u graag een speciaal arrangement met speciale prijs aan. 
Aankomst: woensdag 8 april, om 11.30 uur.
Vertrek: zondag 12 april, om 10.30 uur, ná de Hoogmis van Pasen.
Kosten bedragen op basis van volpension  € 140,– p.p. Voor informatie, vragen of reservering kunt u zich melden op het E-mailadres: secretariaat@sintcatharinadal.nl