Tomasu sojasaus nieuw in kloosterwinkel

Tomasu sojasaus nieuw in kloosterwinkel

Regelmatig zagen we langs de kloosterwinkel een man met pet en baard het privéterrein van de zusters op stiefelen. Dat zag er verdacht uit, maar bleek al snel een zeer gewaardeerde gast te zijn: Thomas Uljee, (mede)oprichter van het bedrijf Tomasu. Deze bijzondere brouwerij maakt geen bier, maar wel – als volledig Nederlands fabricaat – diverse soorten sojasaus.  De teelt vindt volledig plaats in de Hoeksche Waard en de brouwerij staat in Rotterdam. In samenwerking met de dames en heren van de moestuin op Sint-Catharinadal heeft Tomasu enkele proefvelden voor de vermeerdering van bijzondere soorten sojabonen en zaden aangeplant. Onze grond in de Heilige Driehoek bleek hiervoor bijzonder geschikt en de eerste oogsten zijn inmiddels binnengehaald.

Bij het traditioneel brouwen van sojasaus zijn vier hoofdingrediënten betrokken: sojabonen, tarwe, zout en water. Fermentatie is een belangrijk onderdeel van het proces en hoe langer de sojasaus fermenteert, hoe dieper de resulterende smaak wordt. Tomasu-sojasaus wordt minimaal 24 maanden gefermenteerd en gerijpt in whiskyvaten van 25 tot 50 jaar oud, speciaal afkomstig van de beste distilleerderijen van Schotland. Door deze vaten als verouderingsvat te gebruiken, is de smaak  rijk en uniek in zijn soort, de eerste en tot nu toe enige microgebrouwen sojasaus in Europa.

Sinds kort zijn de sojasausen van Tomasu in flessen van 100 ml. en 200 ml. te proeven- en te koop in Kloosterwinkel De Blauwe Camer. Een verrijking van het assortiment met Sojasaus, Zoete Sojasaus en Zoet Pittige Sojasaus. Kijk voor het hele verhaal en lekkere recepten op www.tomasu.nl.

Én over zo’n 24 maanden komt er een sojasaus met kruiden uit de kruidentuin van Sint-Catharinadal!