NIEUWS UIT SINT-CATHARINADAL 2018 nr.4

De eerste wijn van Sint-Catharinadal

Met de aanbieding van de eerste flessen wijn aan de Commissaris van de Koning, de heer Wim van de Donk, op 19 juni is de pioniersfase van het Toekomstplan van Sint-Catharinadal afgerond. In 2015 werden de wijnstokken geplant en in 2017 zijn de eerste druiven geoogst. In mei van dit jaar werd de wijn gebotteld en op 20 juni startte de verkoop van de 11.000 flessen. De wijn was al snel uitverkocht. In de winkel is geen wijn meer te koop, maar de wijn wordt wel geschonken in restaurant het Wijnhuis De Blauwe Camer. De verwachting is, vanwege het uitzonderlijk warme en droge weer, dat we dit jaar een goede oogst zullen krijgen.
De Commissaris van de Koning reikte tijdens de feestelijke wijnpresentatie de commissarispenning uit aan zuster Maria Magdalena. De penning is een persoonlijke blijk van waardering van de commissaris voor Brabanders die zich bijzonder verdienstelijk gemaakt hebben.

“Zuster Maria Magdalena heeft zich bijzonder ingezet voor de gemeenschap van Sint-Catharinadal”, aldus Van de Donk.

Zuster Maria Magdalena bracht vervolgens samen met de zusters een toost uit op de Commissaris van de Koning en zijn echtgenote, burgemeester Marcel Fränzel, abt Denis Hendrickx en alle aanwezigen die op enigerlei wijze een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan dit prachtige resultaat.
De commissaris was zeer te spreken over de wijn: “Hij is echt lekker en dat zeg ik niet omdat ik dat moet zeggen bij zo’n eerste glas.” Voorafgaand aan de presentatie van de wijn werd in de kerk van het klooster de wijn eerst gezegend dor Abt Denis Hendrickx.

Een filmische impressie van deze gelegenheid is te vinden op de website van Omroep Brabant:
http://www.omroepbrabant.nl/?news/2792791403/Eerste+oogst+van+Goddelijke+wijn+uit+
Oosterhout+krijgt+direct+al+een+hoge+Brabantse+onderscheiding.aspx

Meditatie in Sint-Catharinadal

  • Drie bijeenkomsten voor wie kennis wil maken met de basis van meditatie. Een combinatie van informatie en oefenen  (eerste mogelijkheid 11 september)
  • Vanaf oktober tot en met juni maandelijkse meditatie bestaande uit een korte inleiding, losmaakoefeningen, stilte, uitnodiging om te delen en een wens / zegebede als afsluiting (start 23 oktober)
  • Retraite in de adventstijd: een paar dagen in de rust van de priorij. Elke dag tweemaal een korte inleiding, ’s avonds een gezamenlijke afsluiting. Veel tijd voor jezelf en de mogelijkheid voor een gesprek. (Van donderdag 20 december 10.30 uur tot zondag 23 december 14.00 uur).

Begeleiding door Mirjam Dirkx. Voor meer informatie: mirjamdirkx@delevensboom.net

Bezinning voor de jeugd

  • Kloosternacht in de Heilige Driehoek. In de nacht van 13 op 14 oktober voor jongeren tussen de 17 en 35 jaar. Een nacht om te waken, een nacht van ontmoeting, een nacht voor de toekomst en een nacht vol dromen. In het gebed wordt stil gestaan bij de algemene bisschoppensynode over “Jongeren, het geloof en de onderscheiding van de roeping”. Voor meer informatie: kloosternacht@knr.nl 
  • Weekeind voor jongeren: “Roeping en beroep”. Twee dagen waarin je met leeftijdsgenoten  via opdrachten in de diepte speurt naar je “zelf”  (wat is mijn unieke kern?) en naar werk (wat staat mij te doen?). Van vrijdag 4 januari 19.00 uur tot zondag 16 uur.Begeleiding door Jos van Genugten en Mirjam Dirkx. Voor meer informatie: www.delevensboom.nl

Generaal Kapittel op bezoek in Oosterhout

Eens in de zes jaar komt de wereldwijde orde van de Norbertijnen ergens ter wereld bijeen. Voor de eerste keer in de bijna 900-jarige geschiedenis van de Norbertijnen-kloosterorde, wordt het Generaal Kapittel (internationale bestuursraad) georganiseerd in Nederland, te Rolduc-Kerkrade. Door deze 120 abten, abdissen, priors en priorinnen is een nieuw bestuur én nieuwe Abt-generaal gekozen en worden lijnen uitgezet voor de komende periode. Tijdens dit twee weken overleg hebben de deelnemers aan het kapittel van de orde, op 29 juli de Abdij van Berne te Heeswijk-Dinther en Sint-Catharinadal bezocht.

Jos Wouters nieuwe Abt-generaal norbertijnen

Het generaal kapittel van de norbertijnen, bijeen in Rolduc, Kerkrade, heeft op 24 juli een nieuwe Generaal Abt gekozen, de 58-jarige Jos Wouters o.praem! Hij volgt Thomas Händgratinger op. Jos Wouters is een man met grote pastorale ervaring én met het aansturen van een grote organisatie. In 1978 trad hij in bij de norbertijnen in Averbode. In 1980 legde hij zijn professie af en in 1986 werd hij priester gewijd. Daarna studeerde hij theologie en kerkelijk recht in Rome. Hij deed parochiewerk en gaf les in kerkelijk recht. Tot 8 februari 2018 was hij 12 jaar abt van de Abdij van Averbode in België.
Foto: Ramon Mangold

Open dag 23 juni 2018

Het was een mooie dag, die zaterdag de 23e  juni 2018. Mooi zomers weer voor iedereen, maar voor de ongeveer 1800 bezoekers van de Open dag extra mooi omdat er veel te zien en te beleven viel op Sint-Catharinadal. Er waren rondleidingen in het Kasteeltje, bezinningsmomenten in de Kerk, wandelingen over het landgoed, de moestuin en in de wijngaard. Er werd verteld over hoe en door wie de wijngaard wordt onderhouden en hoe de wijn wordt gemaakt. Je kon te weten komen hoe het weer van invloed is op de oogst. Er waren info-stands over bijen en  appels. Je kon de kazen van de Zuivelboerderij keuren; er werden stapels pannenkoeken verorberd en erg belangrijk, want noodzakelijk: er werd geworven voor vrijwilligers voor allerlei klussen die door het hele jaar heen gedaan moeten worden.
Maar natuurlijk ook vooral kon er van de eerste wijnoogst worden geproefd. De winkel had een extra voorraad eigen wijn ingeslagen, die tijdens de dag zienderogen slonk. Voor de kinderen was er een apart kinderprogramma met allerlei opdrachten waarbij iedere deelnemer in de prijzen viel. Er was veel lekkers te eten en te drinken in het Wijnhuis.
En op het einde van de dag stond in het Poortgebouw nog steeds de priorin zuster Maria Magdalena; zij stond er bij aanvang om ieder persoonlijk te verwelkomen en bij vertrek om ieder te bedanken voor het bezoek en een goede thuisreis te wensen.
Een mooi dag dus of toch nog liever gezegd, zoals ook door velen uitgesproken: een pracht van een dag vol mooie belevenissen.

(Vakantie)sluiting wijnhuis De Blauwe Camer
Restaurant het Wijnhuis De Blauwe Camer is gesloten van maandag 6 tot en met dinsdag 14 augustus. In deze periode zal de kloosterwinkel gewoon geopend zijn.

Colofon:
Eindredactie: Onno Luske en Sjef Kock.
Foto’s: Arjan van Dijk, Heleen de Groot, Ramon Mangold
Ontwerp: Dutchgraph.