VASTWEL 2024-Kruisweg van Servaes

VASTWEL 2024-Kruisweg van Servaes

Afgelopen zaterdag werd de tentoonstelling van de ‘Kruisweg van Servaes’ geopend. Naast inspirerende woorden van abt Dom Isaac en Priorin Maria Magdalena werd de opening muzikaal omlijst door Johan Datema op saxofoon en Ton Stevens op het orgel. Deze bijzondere kruisweg was tijdens VASTWEL 2020 al te zien geweest, zij het kort vanwege covid. Dankzij VASTWEL 2024 heeft Sint-Catharinadal opnieuw het privilege gekregen om deze speciale kruisweg te tonen, waarvoor we de Trappisten van de Koningshoeven zeer dankbaar zijn.

De kruisweg van Servaes, gemaakt door een diepgelovige man, wordt beschouwd als een hoogtepunt in zijn werk en is erkend als Nederlands Cultureel Erfgoed. Geïnspireerd door de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, waarvan hij persoonlijk getuige was in Vlaanderen, heeft Servaes het lijden van Christus in al zijn rauwheid en menselijkheid afgebeeld. Zijn expressieve stijl maakte hem een pionier van het Belgische expressionisme.

Met steun van rijkssubsidie is de meer dan honderd jaar oude kruisweg recentelijk gerestaureerd door het restauratieatelier van het Rijksmuseum. Normaal gesproken bevindt de kruisweg zich in het privégedeelte van de Abdij OLV van Koningshoeven in Berkel-Enschot en is daarom niet toegankelijk voor het publiek. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 27 maart, elke woensdag en zaterdag in de ommegang van de kloosterkerk tussen 14.30 en 16.30 uur. Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.