Het bierassortiment van Sint-Catharinadal

Het bierassortiment van Sint-Catharinadal

De abdijbieren komen van drie Norbertijnenkloosters uit België: Averbode, Postel en Tongerlo. Het bierassortiment wordt compleet gemaakt met de vijf soorten bier van de Abdij van Berne uit het eigen Brabantse land. Het zijn stuk voor stuk mooie speciaalbieren die u niet zomaar op het schap in de supermarkt zult tegenkomen, een bezoek aan Sint-Catharinadal meer dan waard!

Alle abdijbieren in het assortiment van de kloosterwinkel zijn hergistend op de fles. 

Hergisting op fles is een minutieus proces. De juiste hoeveelheid reincultuurgist moet worden toegevoegd alvorens het bier gebotteld kan worden. Eenmaal gebotteld, worden de flessen gedurende een 2-tal weken opgeslagen in een warme kamer van 22°C. Nadien geeft het bier pas zijn rijk smakenpallet prijs. Intensere aroma’s, van bloemen, fruit tot kruiden, zijn het resultaat. Bieren hergist op fles worden dus met de grootste zorg bereid en tonen des te meer het vakmanschap van de brouwer. De hergisting komt bovendien de houdbaarheid ten goede: ze zijn makkelijk tot 18 maanden houdbaar. Net als bij wijn evolueert de smaak van een hergist bier verder en wordt hij ronder in de tijd.

Abdij Averbode

Averbode abdijbier is multigranen blond bier met 7,5% alcohol. Het bier ondergaat een dryhopping, een techniek waarbij extra hop in koude lagering toegevoegd wordt, waardoor het karakter wordt benadrukt. Een frisse, volle en bittere afdronk maken van dit unieke bier een heuse beleving. Wijnhuis De Blauwe Camer heeft dit bier op haar tap staan. 

Abdij Berne

Witheren wit is een heerlijk fris witbier van tarwemout en gerstenmout van hoge gistingen met mooie hoppen, waardoor een zacht bittertje ontstaat. Met slechts 4,5% alcohol een speciaalbier dat in de zomermaanden heerlijk wegdrinkt op het terras of in de tuin, maar door de liefhebber het hele jaar door gedronken wordt.

Norbertijn Blond is een mooi niet zoet goudgelig bier van hoge gisting met een verfrissend licht prikkelende en fruitige smaak door gebruik van o.a. de mooiste hoppen. Norbertijn Blond is een vol en rijk smakend speciaalbier van 6% alcohol dat gemakkelijk wegdrinkt. Gebrouwen naar de eeuwenoude traditie van Berne Abdijbier.

Prior dubbel is een direct herkenbaar mooi donker amber gekleurd bier van hoge gisting. Met een zachte karamelsmaak van de gebrande mout, proef je de warme kruidentonen die het bier mooier en ronder maken. De hergisting op de fles in de oude traditie maakt van dit speciaalbier met 8% alcohol een bier met beleving.

Abt Tripel is een bijzonder uitnodigend goudgeel zwaar bier van hoge gisting met 9% alcohol. Zachtzoet met een pittig bittertje. Een echte krachtige tripel met lichte kruidentonen en gemakkelijk doordrinkbaar waardoor dit abdijbier als “gevaarlijk lekker” wordt ervaren.

Abt-generaal Quadruppel is in juli 2018 geïntroduceerd. Het ‘optimum cervisiam’, de Abt-generaal Quadrupel. Speciaalbier van hoge gisting met depot op de fles. Een echte dubbele dubbel, dus Quadrupel. Door de zorgvuldige samenstelling van speciale mouten donker van kleur met een rijk en breed smaakpallet en een zeer verfijnde kruidige afdronk. Met 10,5% alcohol een Berne Abdijbier voor de echte liefhebber!

Abdij Postel

Postel Blond is een Belgische stijl Blond bier met 7% alcohol. Stevig en krachtig is de smaak met een heldere goudkleurig zicht. Veel fruitige aroma’s en zoet, alcoholisch in de smaak.

Postel Dubbel is een klassieke Belgische stijl Dubbel. Postel Dubbel is een stevig en zoet bier met 7% alcohol. Tonen van rozijnen, karamel, bruine suiker en gedroogd fruit. Roodbruin van kleur en helder in het zicht. Het bier heeft een redelijk lange, zoete nasmaak.

Postel Tripel is een Belgische stijl Tripel. Dit goudkleurige bier is helder in zicht en heeft een flinke crispy witte schuimkraag. Ook veel koolzuur in dit bier met 8% alcohol. Aroma’s van gist, mout en fruit in de neus. De fruitige afdronk sluit mooi aan op de zoetheid van dit bier.

Abdij Tongerlo 

Tongerlo Blond heeft een markant evenwichtig smaakpallet dat wordt geaccentueerd door de kruidige hoptoetsen en de hergisting op fles. Het is een bier als geen ander, gebrouwen om te schitteren met 6% alcohol. In 2014 werd Tongerlo Blond verkozen tot ’s werelds beste bier tijdens de World Beer Awards, over alle biercategorieën heen. De jury was unaniem: bij het brouwen van een eenvoudig bier komt het talent van de meester-brouwer naar boven. Tot nog toe werd deze titel aan geen enkel ander Belgisch bier toegekend. Een mooie beloning voor de dagelijkse toewijding bij het brouwen van dit authentiek abdijbier.

Tongerlo Dubbel met 6,5% alcohol heeft verfijnde toetsen van vanille, aangevuld met de delicate bitterheid van fondantchocolade die alle eer wordt aangedaan. Liefhebbers van bruin bier herkennen de volmaakte smaaktoetsen meteen. En voor wie voor het eerst bruin bier proeft, is zij een openbaring.

Tongerlo Tripel is goudgeel van kleur met een romige, witte schuimkraag en bevat 9% alcohol. Het aroma is hoppig, met kruidige en fruitige toetsen. De volmondige smaak wordt gekenmerkt door een zachte aanzet, die uitvloeit in een aangename bitterheid.