Oudejaarslezing – 2023

Oudejaarslezing – 2023

Op 14 december werd het programma van het Wijngilde Amalia van Solms afgesloten met de traditionele Oudejaarslezing in de kerk van Sint-Catharinadal. Dit jaar mochten wij de heer Jan Waltmans als gastspreker verwelkomen.

Jan Waltmans, diplomaat met 35 jaar ervaring in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en de Balkan en tevens bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Na ervaringen in Ghana, Soedan, Zambia en Afghanistan werkte hij als ambassadeur in Irak, Libanon en laatst in Bosnië Herzegovina met als standplaats Sarajevo.

Tijdens zijn ambassadeurschap in Libanon kwam drie jaar geleden zijn echtgenote om bij de enorme explosie in de haven van Beiroet.

Het werd een interactieve bijeenkomst waarbij zijn ervaringen in de diverse landen waar hij gewerkt heeft centraal stonden. Welke prioriteiten heeft Nederland in die landen, hoe werk je als ambassadeteam en als ambassadeur, wat bereik je in complexe omstandigheden, passeerden de revue. Ook de actualiteit in het Midden-Oosten kwam aan de orde kwam.

Jan was onder de indruk van de ambiance en interactie met onze gasten.

Bij de nazit in de kloostergangen ontmoette hij nog enkele bekenden waarmee hij nog bijzondere herinneringen kon delen.

Samengevat: een indrukwekkende en bijzondere Oudejaarslezing van het programmajaar 2023 van het Wijngilde.